ZANEblog

ZANEblog

Valahogy így kezdődött az egész

2019. december 16. - ErdeiZoli

Verőfényes nyári nap volt, a fiú a Hortobágy szélén legeltette a teheneket. A felszerelése az ilyenkor szokásos volt:   

  • karikásostor, és hozzá néhány tartalék csapó, mert az mindig fogyóeszköz  
  • egy jó bicska (sosem árt, ha van kéznél a legelőn)                      
  • tarisznya benne néhány szendviccsel, amiket még az édesanyja készített neki hajnalban
  • esőkabát (talán ez a legfontosabb, hiszen bármikor jöhet vihar Ladány felől)

Leterítette az esőkabátot a harmatos fűbe. Megreggelizett Picurral a terelő kutyájával, aki a leghűségesebb társa volt, majd leheveredett és bámulta az égen a bárányfelhőket. Hosszúak azok a napok amelyek legeltetéssel telnek el nyaranta. Ilyenkor van idő faragni valamit egy fadarabból,  könyvet olvasni, vagy csak ábrándozni, elgondolkodni. 1983 augusztus 30-at írunk, hamarosan kezdődik az iskola. A fiú miközben az eget nézte, már a pályaválasztáson járt az esze, azon gondolkodott, hogy ha ő felnőtt lesz, akkor mit tud majd tenni azért, hogy a tanárai és a szülei büszkék legyenek rá. Abban biztos volt, hogy valami olyan dolgot fog csinálni, ami hasznos lesz az emberek számára. Meggyőződése volt, hogy az embernek annál sokkal jobb dolgokat kell tennie, mint hogy a tehenek mellett álljon egész nap. 

Ugyanezen a napon A Korean Air 007-es járata a giroszkóp rendszer hibás működése miatt az útja során Kamcsatka fölött megsértette a Szovjet légteret. A hidegháború éveiben ennek az lett a vége, hogy a szovjetek lelőtték az utasszállítót, senki sem élte túl az esetet, 269-en haltak meg. Ez vezetett oda, hogy Ronald Reagan amerikai elnök bejelentette: az eddig kizárólag katonai célra használt műholdas navigációs rendszert a jövőben civil célra is lehetővé teszik használni.

Természetesen annak a fiúnak aki akkor a teheneket legeltette, még fogalma sem volt arról, hogy a felhőkön túl - még ha nem is látja - GPS műholdak keringenek a feje fölött. Azt pedig végképp nem sejtette, hogy egyszer majd villamosmérnök lesz és egy olyan eszközt fog a csapatával kifejleszteni, ami annyira pici, hogy elfér az állatok fülébe helyezett fülszámon. Ez az okos fülszám napelemmel tölti újra magát és a műholdaknak a jeleit képes venni, hogy követhető lehessen általa az állatok pontos helyzete úgy is, ha ő nem áll ott egész nap mellettük.

A felszerelés azóta már változott:

  • mérőműszerek
  • szerszámok, egy jó tűhegyes csipesz
  • laptop
  • forrasztópáka (és hozzá néhány tartalék pákahegy, mert az mindig fogyóeszköz)

A cél viszont még ma is ugyanaz: mérnöki csapatunkkal olyan eszközöket fejlesztünk, ami hasznos az emberek számára és megkönnyíti a mindennapi munkájukat.  Ilyen termék például a zTrack GPS alapú IoT nyomkövetőnk, amely fülszám alakú kivitelben az állattartók munkáját segíti. A mesterséges intelligencia szoftvereink az állandó emberi jelenlét igénye nélkül felügyelik a legelő állatokat és a gazda akár telefonkészüléke kijelzőjén is bármikor ellenőrizheti őket. Miközben a terméket számos gazdaságban tesztelik itthon és az Egyesült Államokban, addig mi a kollégáimmal a termék további tökéletesítésén és a termelés felfuttatásán dolgozunk.

 

 

dscf9315_nagy.JPG2019-01-17_10_08_30.jpg

süti beállítások módosítása